Cine a inventat cartofii prăjiți

by Cătălin Ghiță

Conform unei tradiții larg răspândite, cartofii prăjiți au fost inventați – în forma în care îi cunoaștem astăzi – în 1853 la New York de către bucătarul George Crum. Dar este un mit fals.În realitate există dovezi documentare care duc între Belgia și Anglia, și cu siguranță nu și în SUA.

Belgienii fac referire la un manuscris din 1781, care spune că valonilor le plăcea să prăjească peștișori mici din râul Meuse. Deoarece Meuse îngheța iarna, făcând pescuitul imposibil, locuitorii înlocuiau mâncarea cu cartofi de peste la fel și tăiați în formă de pește mic.

Conform francezilor, cartofii prăjiți au fost inventați la Paris în 1789, în timpul Revoluției Franceze, în urma unei campanii a lui Antoine Parmentier de promovare a cartofilor în Franța.

Se pare că prima lucrare care menționează cu certitudine cartofii prăjiți ca rețetă (și nu ca obicei sau auzite…) datează din 1822 cu volumul  Oracolul lui Cook  de William Kitchiner, care conținea o rețetă ad-hoc, reînviată apoi 10 ani mai tarziu in SUA unde se vorbeste de ”chips” de cartofi prajiti. NKM Lee, The Cook’s Own Book  din 1832 are și o rețetă foarte asemănătoare cu cea a lui Kitchiner.

Deloc surprinzător, în 1891,  New York Tribune a  publicat un articol în Crum’s: The Famous Eating House on Saratoga Lake, dar fără a menționa nimic despre cine a inventat cartofii prăjiți.

În orice caz, Crum – al cărui nume real era Speck- a ajutat la popularizarea cartofilor prăjiți, mai întâi ca bucătar la Moon’s și apoi în restaurantul său. Cary Moon, proprietarul Moon’s Lake House, a mers mai târziu să ceară recunoașterea invenției și a început să producă în masă chipsurile, servite mai întâi în conuri de hârtie, apoi ambalate în cutii.

400 Vizualizari

You may also like

Leave a Comment

Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale conform Regulamentul UE privind protectia generala a datelor ("GDPR"). Accept Contact

GDPR | Cookie